سوزن خشک یا درای نیدلینگ (DRY NEEDLING) چیست؟
سوزن خشک یا درای نیدلینگ (dry needling) یکی از روشهای درمانی پرکاربرد است که در گذشتههای دور نیز(با روش متفاوت) با مقاصد درمانی استفاده میشده است.
متد سوزن خشک از طریق آزاد سازی اندورفینها در سیستم عصبی مرکزی به همراه افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی در منطقه تحت درمان موجب کاهش درد و التهاب میشود.
فرو بردن سوزن مخصوص در نقاط ماشهای سبب ترشح برخی مواد شیمیایی میشود که چرخه اسپاسم و درد را متوقف کرده و درد را تسکین میبخشد.
جهت اجرای درست تکنیک درای نیدلینگ درمانگر باید آشنایی کاملی با علم بیومکانیک و آناتومی داشته تا در تشخیص محل دقیق درمان دچار اشتباه نشود.
متد سوزن خشك بايد توسط فيزيوتراپيست دوره ديده انجام گردد.
درای نیدلینگ یک مدالیته و تکنیک نوین در فیزیوتراپی است و تنها فیزیوتراپیستهایی که دورههای آموزشی آن را دیده باشند با دریافت گواهینامه ، مجاز به انجام این تکنیک میباشند.
اگر این تکنیک توسط متخصص فیزیوتراپ و آموزش دیده انجام شود در اغلب موارد بدون عارضه جانبی خاصی خواهد بود.
در طی درمان با سوزن خشک ممکن است بیمار کمی احساس درد و سوزش در محل ورود سوزنها داشته باشد که معمولا تا چند ساعت بعد برطرف میشود.
فیزیوتراپی با روش سوزن خشک
تحت نظر فیزیوتراپیست بهروز سروریفر در کلینیک فیزیوتراپی مدیا
۰۹۱۹۵۳۶۳۵۵۶
کاربرد سوزن خشک
- نقاط ماشهای
- دردهای عضلانی _ اسکلتی مانند کمردرد، زانودرد، درد شانه، آرنج و …
- سردرد و میگرن
- سردرد گردنی
- اسپاسم عضلات
- چسبندگیها و اسکارهای ناشی از سوختگیها و جراحیها
- دردهای تیر کشنده به اندام ها
- التهاب تاندون عضلات
- آسیبدیدگیهای ورزشی
- سندرم تونل کارپال
- اختلالات ستون فقرات
- دردهای مزمن لگن
- التهاب تاندونها
- شانه منجمد
- سندرم آرنج تنیس بازان
- چسبندگی عصب در مچ دست
- درد عصب سیاتیک
انواع تکنیکها در سوزن خشک
انواع تکنیکها درسوزن خشک یا درای نیدلینگ عبارتند از:
- تکنیکهای داخلی – خارجی
- تکنیک non-trigger point
تکنیکهای داخلی – خارجی
برای برخی از روشهای اعمال سوزن خشک از تکنیکهایی به نام پیستون زدن یا منیپولیت کردن (manipulation) استفاده میکنند. این روش به حرکت دادن سوزن به سمت داخل و خارج متکی است.
به عبارت دیگر، سوزنها برای مدت طولانی در بدن قرار نمیگیرند. سوزنها نقاط ماشهای (trigger point) را سوراخ میکنند و سپس برداشته میشوند.
تکنیک non-trigger point
برخی از تکنیکهای سوزن خشک، حجم وسیعتری از مشکلات از جمله مشکلاتی که سیستم عصبی مرکزی در آن دخیل هستند را درمان میکنند. این روش درمان با تکنیک non-trigger point متفاوت است.
در این روش ممکن است درمانگر به جای این که سوزن را مستقیما روی نقطه درد قرار دهد، سوزن را در نواحی اطراف نقطه درد وارد کند. اساس این روش بر این ایده است که میگوید درد در نتیجه درگیری یک عصب یا اختلالات عضلانی وسیعتری است و فقط در ناحیه اصلی درد متمرکز نیست.
این تکنیک توسط چه کسانی انجام میشود؟
درای نیدلینگ (dry needling) یا سوزن خشک اغلب توسط فیزیوتراپیستها یا پزشکان طب ورزشی انجام میشود. درمانگرانی که از روش سوزن خشک استفاده میکنند، نیاز به گذراندن دوره آموزشی این تکنیک دارند.
پس اگر این تکنیک درمانی را انتخاب میکنید، کسی را ببینید که دارای تحصیلات درمانی بوده و آموزشهای لازم را گذرانده باشد، مانند یک فیزیوتراپیست یا پزشک متخصص طب ورزشی.

درای نیدلینگ چه فوایدی دارد؟
درای نیدلینگ باعث تسکین دردهای عضلانی و سفتی عضلات، افزایش گردش خون در بافت میشود. علاوه بر این، کاهش نقاط ماشهای (trigger points) انعطاف پذیری آن ناحیه را بهبود میبخشد و دامنه حرکتی را افزایش میدهد.
به همین دلیل این روش اغلب برای درمان آسیبهای ورزشی، درد عضلانی و حتی درد فیبرومیالژیا استفاده میشود. این روش همچنین برای کاهش چسبندگیها در بافت دارای اسکار (scar) و کاهش کشش این بافت میشود. زیرا چسبندگیهای این بافت اسکار باعث کشیده شدن بافتهای اطراف و در طولانی مدت آسیب در عضلات و دیگر بافتهای نرم میشود.
سوزن خشک در فیزیوتراپی
انسان موجودیست که مرتبا دچار تغییر و تحول است این تغییرهم در شرایط محیط پیرامونی وی صورت میگیرد وهم در شرایط بدنی و درونی… این تغییرات بگونهای است که حتی بیماریها و مشکلاتی که برای ما بوجود میآید نیز مرتبا در حال تغییر میباشند به دنبال تغییر مشکلات راههای برخورد با آنها نیز با گذشته متفاوت خواهد بود.
یکی از تغییراتی که در سالهای اخیر در حوزه درمانهای تخصصی فیزیوتراپی روی داده استفاده از تکنیک سوزن خشک (که گاهاً به اشتباه به آن طب سوزنی گفته میشود) میباشد. این تکنیک که در صورت استفاده درست میتواند بسیار در کاهش مدت درمان و افزایش سرعت بهبودی بیماران موثر باشد بخصوص دردردهای عضلانی تاثیر بسزایی دارد.
آیا سوزن خشک عوارض جانبی یا خطری دارد؟
عوارض جانبی خفیف با سوزن خشک بسیار شایع است، اما عوارض جانبی جدی نادر است. شایعترین عوارض جانبی در اطراف محل سوزن خوردن عبارتند از:
- کبودی
- خون ریزی خفیف
- درد موقت و کوفتگی در عضلات
موارد منع استفاده از سوزن خشک
مواردی منع استفاده از روش درمانی سوزن خشک عبارتند از:
- صرع یا تشنج
- بافتهای مشکوک یا کانسر
- عفونت در بافت مورد نظر
- بارداری
- دردهای حاد
- کودکان کم سنی که نمیتوانند همکاری لازم را داشته باشند
- بعد از جراحیها در سرطان سینه، اندام فوقانی سمتی که سینه تخلیه شده است
- آسیبهای عصبی
- بیمارانی که فوبیای سوزن دارند
- بیماران با مشکلات استرسی و روانی که قادر به همکاری نباشند